De 3D pen staat aan, maar er komt geen filament uit !?

Het eerste waar je naar kunt kijken is of het filament goed is geplaatst in de 3D pen. Volgens de instructies luidt dat als volgt: Knip het einde van het filament recht af en steek het filament in de achterkant van de 3D pen. Druk vervolgens op de vooruit knop. Als je niet hoort of voelt dat het motortje het filament naar binnentrekt, duw dan het filament iets verder in de 3D pen.

 

Wanneer je het filament op de juiste manier in de 3D pen hebt gedaan, maar er na ongeveer 15 seconden geen filament uit de pen is gekomen zou het kunnen zijn dat de 3D pen verstopt is. Een andere mogelijkheid is dat de snelheidstand op zijn langzaamst staat. Kijk hiervoor even naar de snelheidsstand waar de 3D pen op staat. De 3D pen kan ook verstopt zijn zodra u merkt dat de snelheid van het filament dat uit de pen komt ineens veel langzamer is of zelf stopt.

De volgende stappen zouden de verstopping op moeten lossen:

  1. Stop met tekenen.
  2. Laat het filament volledig terug uit de achterkant van de 3D pen komen.
  3. Zet de pen uit en laat deze even afkoelen.
  4. Zet de pen weer aan, zet de snelheid van de pen op zijn hoogst en zet de stand van de 3D pen op ABS.
  5. Zorg ervoor dat het filament recht is afgeknipt en steek het filament in de pen.
  6. Voer het filament door de pen en laat dit even gedurende 10 seconden op zijn snelste stand doorlopen.
  7. Na 10 seconden kun je de 3D pen weer op de gewenste snelheid zetten en verder gaan met jouw 3D werk.

 

Mocht de bovenstaande oplossing jouw helaas niet kunnen helpen? Vul dan gerust even ons retourformulier in en wij zullen je dan binnen 2 werkdagen verder helpen.

De doorvoer van het filament werkt niet. Wat moet ik doen?

Wanneer de doorvoer van het filament in je 3D pen niet werkt, controleer dan of het filament goed is ingevoerd. Is het filament juist geplaatst in de 3D printer pen? Kijk dan of de printkop van de 3D pen niet verstopt is. Als de printkop verstopt is, lees het stuk “De printkop is verstopt” goed door en voer de handeling die hier staan uit.

Ik heb een beschadiging aan mijn 3D pen of stroomkabel, kan ik de 3D pen nog gebruiken?

Wanneer je een beschadiging hebt aan je 3D pen of stroomkabel, raden wij af deze nog te gebruiken. Een beschadiging kan namelijk voor ongelukken zorgen. Neem contact op met de winkel van aankoop of direct met ons via info@3dandprint.eu of 020 261 4883.

Het indicatielampje van de 3D pen werkt niet. Wat moet ik doen?

Werkt het indicatielampje van je 3D pen niet? Controleer dan of de adapter goed in het stopcontact zit. Zorg ervoor dat de kabel contact maakt met de 3D pen. Wanneer je dit gecontroleerd hebt en het indicatielampje van de 3D pen nog steeds niet werkt, neem dan contact op met de klantenservice via info@3dandprint.eu of 020 – 261 4883.

De printkop lijkt verstopt. Wat moet ik doen?

Heeft jouw 3D pen last van de volgende symptomen? Dan zou het kunnen dat de printkop is verstopt.

  • Er komt geen filament meer uit de 3D pen.
  • De 3D pen neemt geen filament meer op.
  • De printkop van de 3D pen zit verstopt met filament.

Laat de 3D pen warm worden totdat deze klaar is voor gebruik. De 3D pen is op temperatuur zodra het lampje op de 3D pen groen is. Steek het nieuwe filament achter in de 3D printer pen. Druk op de invoerknop om het nieuwe filament door de 3D pen te laten stromen. Het overige deel dat in de 3D pen is achtergebleven, wordt nu door het nieuwe filament uit de 3D pen geduwd. Zorg dat je hiervoor wel dezelfde soort filament gebruikt (PLA, ABS of PETG). Lijkt de pen nog steeds verstopt? Neem dan contact op met onze klantenservice via 020-261 4883 of info@3dandprint.eu.

Verstopping voorkomen

Om in het vervolg een verstopping te voorkomen, raden wij je aan om het filament uit de 3D pen te verwijderen zodra je klaar bent en de 3D pen wilt uitschakelen. Dit doe je door de aan/uit knop op de 3D printer pen twee seconden ingedrukt te houden. Hierdoor zal het filament er aan de achterzijde van de 3D pen weer uitkomen. Vergeet niet om het filament aan de achterzijde van de 3D pen recht af te knippen.

Mijn 3D pen voert geen ABS filament door de printkop. Hoe kan dat?

Als de 3D printer pen in de snelste stand staat, kan het zijn dat het ABS filament niet wordt doorgevoerd. Dit probleem kan je verhelpen door de 3D pen uit te schakelen. Zodra je de 3D printer pen hebt uitgeschakeld, zet je de 3D pen op de langzaamste of middelste stand. Herstart de 3D printer pen en de 3D pen voert het ABS filament weer door. Blijven de problemen aanhouden? Neem dan contact op met de klantenservice via 020 – 261 4883 of info@3dandprint.eu.

Wat zijn ABS, PLA of PETG filamenten?

Er zijn verschillende soorten filamenten die je kunt gebruiken voor jouw 3D pen. Hieronder leggen we uit welke filamenten je kunt gebruiken voor de 3D printer pen van 3Dandprint. Daarnaast maken we een vergelijking tussen ABS, PLA en PETG filamenten.

filament-vergelijking-3d-and-print-v2

Welke soorten filament kunnen er in de 3Dandprint 3D pen?

Er zijn drie soorten filament die je kunt gebruiken voor de 3D pen van 3Dandprint. Dat zijn de ABS, PETG en PLA filamenten van 1.75mm. Deze filamenten zijn verkrijgbaar bij diverse winkels en vind je tevens in onze webshop.

Is het mogelijk om ABS, PETG en PLA filament door elkaar te gebruiken?

De 3D pen is geschikt voor ABS, PETG en PLA. Het is mogelijk om ABS, PETG en PLA filament door elkaar te gebruiken. Voor je overstapt van filament, raden wij je aan om de 3D printer pen eerst leeg te maken. Het invoeren van een nieuw soort filament voordat het oude filament op is kan namelijk voor verstopping zorgen.

Kan ik gebruikt filament nogmaals gebruiken?

Nee, het is helaas niet mogelijk om gebruikt filament nogmaals te gebruiken. Zodra het filament verhit is geweest, kun je het filament niet meer gebruiken. Dit komt omdat het filament is gesmolten en hierdoor niet meer in de pen past.