Gebruik van de 3D pen

PLA is groen, milieuvriendelijk, biologisch afbreekbaar en heeft minder hitte en dus minder energie nodig om te smelten. Bovendien is het vanwege de lage temperatuur makkelijker in gebruik. In alle op zichten dus positief en in onze ogen de beste filament soort.

De 3D pen is te gebruiken vanaf de leeftijd van 14 jaar. Daarnaast kunnen kinderen onder de 14 jaar de pen gebruiken met toezicht van een ouder. De printkop van de 3D pen kan namelijk zeer heet worden, zelfs tot wel 240 graden! Lees daarom hier de veiligheidsvoorschriften.

Nee, je kunt absoluut niet met de 3D pen op je huid tekenen! De 3D pen kan namelijk wel tot 245 °C worden. Wil je weten wat je wel kunt knutselen met de 3D pen? Bekijk dan onze Facebookpagina voor inspiratie of kijk bij onze 3D stencils.

Het kan zijn dat je 3D pen creaties er anders uit zien dan op de doos of online. Het vergt tijd en geduld om het 3D printen met een 3D pen goed onder de knie te krijgen. Wij raden je aan om veel te oefenen. Begin bijvoorbeeld eens met eenvoudige 3D pen creaties zoals de bril of vlinder. De stencils van deze twee creaties kun je terug vinden in de doos van jouw 3D pen of op onze stencilpagina. Je zult zien dat je het 3D printen snel leert en je dan de mooiste 3D pen creaties maakt!

Nee, er kunnen geen dingen worden aangepast door jouw 3D creatie met de 3D pen te verwarmen. Echter kan jouw 3D creatie wel zacht worden door deze te verhitten met bijvoorbeeld de zijkant van de penpunt. Ook kan jouw 3D creatie zacht worden wanneer je deze langdurig in warm water legt. Hierdoor zou je enkele dingetjes aan jouw 3D creatie kunnen aanpassen. Let wel op dat je jouw 3D creatie niet per ongeluk stuk maakt.

Wij raden je aan om het filament te verwijderen. Dit kun je doen door de aan/uit knop op de 3D printer pen 2 seconden in te drukken. Het filament zal hierdoor terug uit de achterkant van de 3D printer pen lopen, zodat bijna alle filament uit de 3D pen is. Vergeet daarna niet het uitgevoerde filament recht af te knippen.

Je weet dat er nieuw filament in de 3D pen moet, wanneer de toevoer van het filament op is. Daarnaast komt er geen filament meer uit de 3D pen. Je kunt nu nieuw filament in de 3D pen stoppen.

Ja, dat kan. Hiervoor moet je alleen wel beginnen op een ondergrond zoals bijvoorbeeld een stencil.

Wij raden je aan om de 3D pen maximaal 1,5 uur achter elkaar te gebruiken. Zet de 3D pen uit en laat deze een half uur afkoelen. Daarna kun je weer vrolijk verder tekenen met de 3D pen.

Nee, de 3D pen is niet waterdicht. De 3D pen is een elektronisch apparaat. Pas dus op met water in de buurt van de 3D pen.

Zorg ervoor dat je het filament recht afknipt voor je het in de 3D pen doet. Als je het filament namelijk niet recht afknipt, kan de 3D printer pen verstopt raken of het binnenwerk beschadigen. Zo knip je het filament recht af:

afknippen filament

Nee, je kunt het filament niet uit de pen trekken. Hiermee zou je namelijk de pen beschadigen. Indien je het huidige filament wilt verwijderen, houdt dan de aan/uit knop twee seconden ingedrukt. Het filament zal nu via de achterzijde van de pen eruit komen. Vergeet niet het filament dat uit de pen is gekomen recht af te knippen.

Nee, wij raden je af om de 3D printer pen direct op tafel te gebruiken. Het is beter om altijd iets op het oppervlak leggen, denk aan bijvoorbeeld een placemat. Dit om eventuele brandplekken op meubels te voorkomen.

Je kunt de 3D printer pen laten afkoelen op het meegeleverde standaard. Als de 3D printer pen volledig is afgekoeld, kun je hem opruimen. Het laten afkoelen van de 3D printer pen duurt een kleine 30 minuten.

Nadat je de 3D pen hebt aangezet, heeft de 3D pen ongeveer 80 seconden nodig om volledig warm te worden. Wanneer de pen volledig warm is, zal het lampje van oranje naar groen veranderen. Een groen lampje betekent dat de 3D pen klaar voor gebruik is!

Wanneer je een andere kleur wilt gebruiken, laat je eerst jouw huidige filament uit de 3D pen lopen. Dit doe je door de aan/uit knop op de 3D pen twee seconden in te drukken. Zodra de 3D pen leeg is, kun je een nieuwe kleur in de 3D pen doen. Vergeet niet om het uiteinde van het filament recht af te knippen.

Zo knip je het filament correct af:
afknippen filament

Voor meer info zie de vraag “hoe knip je een filament correct af?”.

Zodra het lampje van de 3D printer pen groen is, is de 3D printer pen klaar voor gebruik. Je kunt nu het filament via de achterzijde van de 3D pen invoeren. Vervolgens druk je op de filament-invoerknop. Er zal nu filament uit de 3D printer pen komen.

Het is zeker mogelijk om de snelheid aan te passen van de 3D pen van 3Dandprint. Je kunt dit doen door het schuifknopje aan de zijkant van de 3d pen te verschuiven. Wanneer je het knopje richting de plus verschuift, gaat de snelheid van de 3D printer pen omhoog. Wanneer je het knopje richting de min verschuift, gaat de snelheid van de 3D printer pen omlaag.

Het klopt dat het papier vastgeplakt blijft zitten aan het filament. Wij raden je aan om overtrekpapier (kalkpapier) te gebruiken wanneer je met de 3D pen aan de slag gaat. Met dit papier kun je gemakkelijk de lijnen overtrekken en het filament is makkelijk te verwijderen.

3D pen stencils

Ga je met een 3D pen stencil aan de slag? Dan kun je deze afplakken met plakband of tape. Wanneer je op het plakband werkt, zal je zien dat je 3D pen creaties makkelijk los komen van het stencil. Pas wel op dat je het afgeplakte stencil niet te vaak opnieuw gebruikt. Door de hoge temperaturen van de 3D pen zou het namelijk kunnen zijn dat het plakband of de tape gaat smelten.

Nee, je kunt helaas geen 3 mm filament gebruiken in de 3D pen van 3Dandprint. Onze 3D printer pennen werken namelijk alleen met ABS, PETG en PLA filamenten van 1.75 mm.

Filamenten kopen

Zoek je geschikt filament voor de 3D printer pen van 3Dandprint? Kijk dan eens in onze webshop!

Ja, ook linkshandigen kunnen de 3D pen gebruiken. De 3D pen is namelijk ontworpen voor zowel linkshandigen als rechtshandigen.

Inspiratie

Inspiratie nodig? Bekijk onze Facebookpagina of download één van onze 3D stencils!

Het filament dat uit de 3D printer pen komt is behoorlijk heet. Het filament kan namelijk tot wel 245 graden worden! Wel koelt het filament binnen 2 à 3 seconden weer af.

De 3D printer pen blijft niet warm wanneer deze niet gebruikt wordt. De 3D pen schakelt zichzelf namelijk uit wanneer deze langer dan twee minuten niet wordt gebruikt. Wanneer je weer op de aan/uit knop drukt, gaat de 3D printer pen weer aan en warmt deze weer op.

Er komt inderdaad wit filament uit de 3D printer pen wanneer je hem voor het eerst gebruikt. Elke 3D printer pen van 3Dandprint wordt door de fabriek gecontroleerd, voordat hij naar de winkel gaat. Hiervoor wordt wit filament gebruikt. Na een aantal seconden is het witte filament op en komt de kleur die jij hebt gekozen uit de 3D printer pen!

Ben je je handleiding kwijt? Geen probleem! Hieronder download je de handleidingen van de 3D pennen van 3Dandprint als PDF-bestand.

Handleidingen:

Load More

Technische vragen

Het eerste waar je naar kunt kijken is of het filament goed is geplaatst in de 3D pen. Volgens de instructies luidt dat als volgt: Knip het einde van het filament recht af en steek het filament in de achterkant van de 3D pen. Druk vervolgens op de vooruit knop. Als je niet hoort of voelt dat het motortje het filament naar binnentrekt, duw dan het filament iets verder in de 3D pen.

 

Wanneer je het filament op de juiste manier in de 3D pen hebt gedaan, maar er na ongeveer 15 seconden geen filament uit de pen is gekomen zou het kunnen zijn dat de 3D pen verstopt is. Een andere mogelijkheid is dat de snelheidstand op zijn langzaamst staat. Kijk hiervoor even naar de snelheidsstand waar de 3D pen op staat. De 3D pen kan ook verstopt zijn zodra u merkt dat de snelheid van het filament dat uit de pen komt ineens veel langzamer is of zelf stopt.

De volgende stappen zouden de verstopping op moeten lossen:

  1. Stop met tekenen.
  2. Laat het filament volledig terug uit de achterkant van de 3D pen komen.
  3. Zet de pen uit en laat deze even afkoelen.
  4. Zet de pen weer aan, zet de snelheid van de pen op zijn hoogst en zet de stand van de 3D pen op ABS.
  5. Zorg ervoor dat het filament recht is afgeknipt en steek het filament in de pen.
  6. Voer het filament door de pen en laat dit even gedurende 10 seconden op zijn snelste stand doorlopen.
  7. Na 10 seconden kun je de 3D pen weer op de gewenste snelheid zetten en verder gaan met jouw 3D werk.

 

Mocht de bovenstaande oplossing jouw helaas niet kunnen helpen? Vul dan gerust even ons retourformulier in en wij zullen je dan binnen 2 werkdagen verder helpen.

Heeft jouw 3D pen last van de volgende symptomen? Dan zou het kunnen dat de printkop is verstopt.

  • Er komt geen filament meer uit de 3D pen.
  • De 3D pen neemt geen filament meer op.
  • De printkop van de 3D pen zit verstopt met filament.

Laat de 3D pen warm worden totdat deze klaar is voor gebruik. De 3D pen is op temperatuur zodra het lampje op de 3D pen groen is. Steek het nieuwe filament achter in de 3D printer pen. Druk op de invoerknop om het nieuwe filament door de 3D pen te laten stromen. Het overige deel dat in de 3D pen is achtergebleven, wordt nu door het nieuwe filament uit de 3D pen geduwd. Zorg dat je hiervoor wel dezelfde soort filament gebruikt (PLA, ABS of PETG). Lijkt de pen nog steeds verstopt? Neem dan contact op met onze klantenservice via 020-261 4883 of info@3dandprint.eu.

Verstopping voorkomen

Om in het vervolg een verstopping te voorkomen, raden wij je aan om het filament uit de 3D pen te verwijderen zodra je klaar bent en de 3D pen wilt uitschakelen. Dit doe je door de aan/uit knop op de 3D printer pen twee seconden ingedrukt te houden. Hierdoor zal het filament er aan de achterzijde van de 3D pen weer uitkomen. Vergeet niet om het filament aan de achterzijde van de 3D pen recht af te knippen.

Werkt het indicatielampje van je 3D pen niet? Controleer dan of de adapter goed in het stopcontact zit. Zorg ervoor dat de kabel contact maakt met de 3D pen. Wanneer je dit gecontroleerd hebt en het indicatielampje van de 3D pen nog steeds niet werkt, neem dan contact op met de klantenservice via info@3dandprint.eu of 020 – 261 4883.

Wanneer je een beschadiging hebt aan je 3D pen of stroomkabel, raden wij af deze nog te gebruiken. Een beschadiging kan namelijk voor ongelukken zorgen. Neem contact op met de winkel van aankoop of direct met ons via info@3dandprint.eu of 020 261 4883.

Wanneer de doorvoer van het filament in je 3D pen niet werkt, controleer dan of het filament goed is ingevoerd. Is het filament juist geplaatst in de 3D printer pen? Kijk dan of de printkop van de 3D pen niet verstopt is. Als de printkop verstopt is, lees het stuk “De printkop is verstopt” goed door en voer de handeling die hier staan uit.

Load More

Filament vragen

Unused filament can be recycled. If you wish to discard the unused filament, please comply to the environmental legislation in your country on the collection and recycling of plastics.

Used filament, after cooling off, can be discarded in the normal household waste.

PLA is groen, milieuvriendelijk, biologisch afbreekbaar en heeft minder hitte en dus minder energie nodig om te smelten. Bovendien is het vanwege de lage temperatuur makkelijker in gebruik. In alle op zichten dus positief en in onze ogen de beste filament soort.

Nee, het is helaas niet mogelijk om gebruikt filament nogmaals te gebruiken. Zodra het filament verhit is geweest, kun je het filament niet meer gebruiken. Dit komt omdat het filament is gesmolten en hierdoor niet meer in de pen past.

De 3D pen is geschikt voor ABS, PETG en PLA. Het is mogelijk om ABS, PETG en PLA filament door elkaar te gebruiken. Voor je overstapt van filament, raden wij je aan om de 3D printer pen eerst leeg te maken. Het invoeren van een nieuw soort filament voordat het oude filament op is kan namelijk voor verstopping zorgen.

*Wij adviseren om PLA te gebruiken omdat dit biologisch verantwoord is en het fijnst werkt.

Er zijn drie soorten filament die je kunt gebruiken voor de 3D pen van 3Dandprint. Dat zijn de ABS, PETG en PLA filamenten van 1.75mm. Deze filamenten zijn verkrijgbaar bij diverse winkels en vind je tevens in onze webshop.

Er zijn verschillende soorten filamenten die je kunt gebruiken voor jouw 3D pen. Hieronder leggen we uit welke filamenten je kunt gebruiken voor de 3D printer pen van 3Dandprint. Daarnaast maken we een vergelijking tussen ABS, PLA en PETG filamenten.

Load More

Bestelling & Levering

Nee, zodra je bestelling is geplaatst kan deze helaas niet meer gewijzigd worden.

Plaats de artikelen die je wilt kopen in het winkelwagentje. Wanneer je de artikelen hebt die je wilt kopen kun je jouw winkelmand bekijken via “Winkelmand bekijken”. Je kunt ook direct naar afrekenen gaan. Daar heb je de keuze om te betalen met iDeal of PayPal.Plaats de artikelen die je wilt kopen in het winkelwagentje. Wanneer je de artikelen hebt die je wilt kopen kun je jouw winkelmand bekijken via “Winkelmand bekijken”. Je kunt ook direct naar afrekenen gaan. Daar heb je de keuze om te betalen met iDeal of PayPal.

Ja, tot een bedrag van € 20,- zijn er verzendkosten gebonden aan uw bestelling. Deze verzendkosten bedragen: €3,99

Wanneer je een bestelling hebt geplaatst worden alle artikelen van die bestelling in 1 keer verzonden. Het artikel met de langste levertijd bepaalt de uiteindelijke verzenddatum van jouw bestelling.

Voor een bestelling die naar België, Duitsland of Frankrijk zou de bestelling in maximaal 7 werkdagen bij je moeten zijn. Is dit niet het geval? Neem dan even contact op met de klantenservice.

Onze producten worden verzonden naar Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Oostenrijk.

Mocht je iets missen uit jouw bestelling zonder dat je hier contact over heeft gehad? Neem dan even contact op met onze klantenservice.

We streven ernaar jouw bestelling zo spoedig mogelijk te laten bezorgen. Daarom wordt jouw bestelling binnen 48 uur verzonden. Heb je jouw bestelling na 5 werkdagen nog niet in huis? Neem dan even contact op met onze klantenservice.

Load More

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op via info@3dandprint.eu en wij zullen jouw vraag binnen 2 werkdagen beantwoorden.